Domů Dění v regionech Boj proti fal...

Boj proti falešnému vínu přiostřuje. Problémy jsou hlavně s tím ze Slovenska

falešné víno

Celníci otevírají dveře skladu v centru Brna a za nimi na ně čekají na paletách naštosované petlahve plné vína. Až je spočítají, zjistí, že je jich bezmála dvacet tisíc. K zákazníkům se mělo víno dostat jako značkové. Šlo ale o padělky.

Úspěšná březnová akce jihomoravských celníků v Brně dokazuje, že boj proti černému trhu s vínem nabírá v poslední době na obrátkách. Téměř čtyřicet tisíc litrů padělanéhé červeného a bílého za asi milion korun, které se jim při ní podařilo zajistit, je ale v celkovém obrázku pořád jen kapkou v moři. Víno totiž v České republice patří do nepříliš prestižní skupiny nejčastěji falšovaných potravin a ročně jej skončí nezdaněno asi sto milionů litrů. Stát tak přijde až o 2,5 miliardy korun.

Nejrůznějších „zlepšováků“ používají padělatelé celou řadu. „Nejčastěji je víno falšováno přidáním syntetického glycerolu, vody a barviv. Dále je zjišťováno nadlimitní množství ethanolu z přidaného cukru,“ vyjmenoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva (SZPI). V SZPI proto v poslední době přibylo inspektorů, kteří mají prověřování kvality vína na starost. Zatímco v roce 2013 jich měl úřad na povel jen čtrnáct, loni jich už bylo čtyřiatřicet.

Inspektoři a celníci spolupracují

Na kontroly ale nevyráží inspektoři SZPI nutně sami. V poslední době stále častěji přibírají i celníky. „V průběhu roku 2014 a 2015 proběhly opakovaně několikadenní společné kontroly SZPI a celních úřadů zaměřené na kontrolu přepravy vinařských produktů, kdy prioritou kontroly bylo ověření průvodních dokladů k vinařským produktům a odběry vzorků vín,“ informoval mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Takové noční a denní zátahy se odehrály například ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

Podle některých vinařů to ale pořád není dost. „Vždyť je kolem nás v obskurních provozovnách prodáváno víno, zejména údajně slovenského původu, které ani co do objemu, ani co do odrůdové skladby, tam nikdy nemohlo vzniknout,“ postěžoval si prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Do České republiky se dostává takřka bez jakýchkoli překážek v režimu volného daňového pohybu s použitím zjednodušených průvodních dokladů, a nikdo tak neví kdo, kam, kolik a jakého vína do země ze Slovenska dovezl.

Novela vinařského zákona: Konec nekvalitní sudovky?

Velké potíže jsou také se sudovým vínem. To si můžou zákazníci v Česku koupit na přibližně třiceti tisících nejrůznějších míst, od vinoték až po trafiky. Ne vždy ale to, co si skutečně odnesou domů, odpovídá lákavě znějící etiketě. Když totiž loni SZPI čepovaná vína kontrolovala co do kvality, neprošlo každé třetí. „Kontroly prodeje vína, zejména toho čepovaného, je třeba zvýšit a vrátit pojmu ,sudové víno‘ jeho původní význam. Tedy víno z našich hroznů, vyrobeno našimi vinaři, nabízeno přímu u nich, nebo v zaregistrovaných vinárnách nebo vinotékách,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Prodeji nekvalitní sudovky má do budoucna zabránit novela vinařského zákona. Tu plánuje Ministerstvo zemědělství předložit v červnu vládě. Česká a moravská vína by podle ní mohli tuzemští vinaři i nadále prodávat také ze sudů. A to buď přímo ve svém vinařství, takzvaně pod víchou, ve své vlastní vinotéce nebo v podniku, se kterým budou mít uzavřenou smlouvu. „Zahraniční sudová vína nebo vína vyrobená u nás z dovezených hroznů necháme stočit do balení určeného pro konečného spotřebitele, a to v obalu, který se nedá znovu naplnit (bag in box nebo láhev). Zajistíme tak bezpečnost zákazníků, protože získají větší jistotu, že si nekupují pančované a tedy i nebezpečné víno,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten také podporuje myšlenku, aby bylo falšování vína do budoucna trestným činem.

Jsem zodpovědný za to, aby Moravské hospodářství stále přinášelo aktuální a vyvážené zpravodajství té nejvyšší kvality. Připravuji reportáže, články a rozhovory.

Žádné komentáře

Napište komentář

Doplňte správně hádanku *