Domů Dění v regionech Rajčata dozrá...

Rajčata dozrála, výroba protlaku v Podivíně běží naplno

V hektolitry hustého protlaku se v těchto dnech mění čerstvě sklizená rajčata v závodu Hamé v jihomoravském Podivíně. Každý den tamější  závody zpracují asi 300 tun rajčat.

Sklizené plody čeká při vstupu do závodu kontrola v laboratoři, kde se zjišťuje jejich kvalita. Prověřená rajčata poté zamíří na očištění do čtyř obrovských bazénů, přičemž do každého z nich se vejde 40 tun této zeleniny. „Po omytí se rajčata zahřejí, rozmělní a pasírují, aby se zbavila slupek a jádřinců. Dalším zahříváním se rajčatová dřeň zbavuje přebytečné vody a vzniká hustý protlak. Do konzerv se plní bez přístupu vzduchu, díky čemuž se minimalizuje riziko zanesení škodlivých mikroorganismů a není zapotřebí používat konzervační látky,“ popisuje ředitel závodu Hamé v Podivíně Libor Bůšek.

Nová technologie

Celý proces od proprání rajčat až do výroby finálního koncentrovaného rajského protlaku trvá zhruba tři hodiny. Zahuštěný rajský protlak následně využívají další závody, zejména Otma-Sloko v Uherském Hradišti, kde z něj vyrábějí kečupy a omáčky. „Zmodernizovali jsme také naše vybavení. Na zpracování rajčat od září nasazujeme novou automatickou aseptickou plničku, která nám pomůže zrychlit a zkvalitnit finální fázi procesu výroby rajčatového pyré. Díky nové technologii během pár týdnů spustíme i proces výroby nového produktu – částečně drceného rajčatového produktu v rajčatové šťávě,“ doplňuje ředitel Bůšek.

Zemědělci upozorňují na sucho

„Rajčata nám každý rok dodávají místní zemědělci z Podivína a okolí. Předpokládám, že je budeme zpracovávat až do začátku října. Zatím jsme na začátku, takže ještě trochu brzy hodnotit celou úrodu, ale letošní sucho se na rajčatech bezpochyby podepsalo. Jsou menší a zemědělci tedy mají i nižší výnos, ale plody jsou zase dobře vyzrálé a mají vyšší obsah sušiny,“ dodává Bůšek.

To, že i rajčata letos postihlo sucho, potvrzuje také zemědělec Zdeněk Jochman, který již více než pětadvacet let hospodaří na několika desítkách hektarů polí v okolí Podivína a Lednice. „Letos je opravdu katastrofální sucho, alespoň v našem regionu. Část polí s rajčaty sice zavlažujeme, ovšem tam kde závlaha chybí je výnos rajčat proti loňsku zhruba třetinový a někde ani to ne. Pro pěstování rajčat je totiž nejdůležitější kromě dostatku slunce a tepla právě také dostatek vláhy,“ vysvětluje pan Jochman.

Žádné komentáře

Napište komentář

Doplňte správně hádanku *