Domů Dění v regionech Vedení Přerov...

Vedení Přerova chce jednat o opravách pasáže v centru města

Přerovští radní hodlají vrátit pasáži v centru města někdejší krásu. Jsou přesvědčeni, že více než osmdesát let starý obchodní průchod, který spojuje Kratochvílovu ulici s Palackého, se zaslouží rekonstrukci.

Přerov – Studie na oživení této části města vznikla už v roce 2001, takže zbývá jen jediné – dohodnout se se soukromými majiteli domů v pasáži na spolupráci.

„Po opravách pasáže voláme už několik let, protože je ve špatném technickém stavu. Jenže dosud se nám nepodařilo najít společnou řeč s jednotlivými vlastníky částí pasáže ohledně financování oprav. Teď ale chceme jednání znovu oživit a pokusit se s nimi domluvit,“ uvedl náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek.

Radnice totiž vlastní jen část této zóny – a to v místě, kde se nachází Městské informační centrum. „Já jsem ale přesvědčený, že si celá pasáž zaslouží , aby se jí vrátila důstojná podoba,“ řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Deset let stará studie na rekonstrukci pasáže byla zpracována ve dvou variantách. „Jedna řešila jen kosmetické úpravy. Druhá kompletní rekonstrukci – tedy sjednocení výkladů, výměnu dlažby a vzduchotechniky,“ vzpomněl vedoucí odboru koncepce a strategického rozvoje Pavel Gala. Před deseti lety byly opravy – ve druhé variantě – vyčísleny asi na šest milionů korun.

Vznik pasáže je spojený s výstavbou obytných nájemních domů v ulicích Kratochvílova a Palackého ve dvacátých letech minulého století. Do roku 1923 byla mezi domy číslo120 a 119 v ulici Kratochvílova ulička, vedoucí mezi zahradami těchto domů k parčíku Komenského. Tento pozemek byl obecní – proto vznikl požadavek na zachování veřejného průchodu a stanovení jeho parametrů. Později zde vyrostlo několik domů, které spojovala právě zastřešená obchodní pasáž (povolení ke stavbě bylo vydáno v roce 1923, povolení k užívání bylo vydáno 16. června 1924). Pasáž byla podsklepena pro sklady uhlí a podzemní dráhu pro rozvoz uhlí a zboží do dvaceti krámků.

Za dobu existence prošly prostory navazující na pasáž řadou úprav – z nich největší zásah do původního výrazu vnesly opravy z listopadu 1988.

Žádné komentáře

Napište komentář

Doplňte správně hádanku *