Domů Aktuálně Lidé chtějí j...

Lidé chtějí jídlo z blízka a s příběhem

Kdy a jak vlastně vznikl nápad uspořádat festival Jídlo z blízka?

Nápad vznikl asi před dvěma a půl lety, v podstatě ve chvíli, kdy jsme založili brněnskou pobočku světového hnutí Slow Food. Našim cílem je vrátit naše původní suroviny do obchodů, restaurací, lidem na stůl. Když jsme přemýšleli, jakým způsobem podpořit lokální suroviny a místní farmáře, psaní tiskových zpráv odněkud z kanceláře nám nepřipadalo jako úplně nejúčinnější cesta. Největší efekt má autentický zážitek – když si člověk něco sám prožije a nadchne se pro to, vnímá potom všechno úplně jinak. Tak jsme vymysleli koncept festivalu.

Bylo těžké o něm přesvědčit brněnské restaurace?

Je pravda, že první ročník, který se konal loni, jsme museli hodně vysvětlovat – o co nám jde, proč to děláme, jaké jsou výhody. Prvního ročníku se zúčastnilo šest restaurací, řekněme vyšší kategorie. Byl to vymezený úsek brněnské gastronomie, protože jsme chtěli mít záruku, že to jsou restaurace, na které se můžeme spolehnout. Letos jsme podniky oslovili plošně a třináct z nich, které souhlasily s podmínkami festivalu – že budou tři týdny vařit pouze z farmářských surovin a uvedou zdroje, se stalo součástí Jídla z blízka. Vnímám to jako velký posun, navíc se nám podařilo zachytit celé spektrum brněnské gastronomie – od luxusních restaurací přes menší hospůdky až po rodinná bistra.

Chybí lidem tento druh „lokální“ gastronomie?

Myslím si, že ano. Pořád je u nás jednodušší, zejména ve velkých obchodech, dostat se k zahraniční produkci než k té místní. A díky aférám, které se v médiích objevují skoro denně, se lidé opravdu začínají zajímat o to, co jí. Nezáleží jen na tom, jak je jídlo zpracované, jak vypadá nebo kolik stojí, ale také na tom, odkud se vzaly suroviny. Hosté si v jídelních lístcích či na webu mohli přečíst příběh každé suroviny, odkud pochází, kdo se o ně stará. Host, kterého zaujal některý z dodavatelů, si pak díky našemu webu mohl najít kontakt a spojit se s ním. Lidé dnes na jídlo z blízka s příběhem slyší.

Jaký ohlas měl doprovodný program?

Ochutnávky i praktické dílny se letos setkaly s ještě větším zájmem než v prvním ročníku, některé byly beznadějně obsazeny již před zahájením Slavností. Bleskově mizela místa například na akce o pěstování bylinek, zpracování stařeného hovězího, tradiční zabijačce, pečení taženého štrúdlu nebo na setkání s kulinářskými hvězdami.

Naučily se něco i restaurace?

Restaurace se seznámily s dobrými místními dodavateli, našly si způsob, jak s nimi komunikovat a předávat si zboží. Teď je na nich, zda se jim to líbilo natolik, aby s nimi spolupracovaly nadále a začlenily pokrmy z lokálních surovin do stálého jídelního lístku. Je sice fakt, že připravovat pokrmy z čerstvých farmářských surovin je náročnější, zejména co se týká komunikace a plánování s farmáři, ale restauracím, které se do toho dají, se úsilí vrátí v kreditu, který tím získají.

Slavnosti Jídlo z blízka jsou jediným foodfestivalem v České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ použitých surovin a představují jednu z největších gastronomických událostí na jižní Moravě. Poskytují prezentaci regionálním potravinářským výrobkům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví. V neposlední řadě pak přinášejí Brňanům a tuzemským i zahraničním návštěvníkům lákavý a nezapomenutelný letní program.

Ekonomika a byznys, veřejná správa a samospráva? Vše, co se těchto témat týče, a mnohem víc mají naši zkušení redaktoři v malíku!

Žádné komentáře

Napište komentář

Doplňte správně hádanku *